Interne verbouwing monumentaal kloostercomplex Heerlen

25-09-2024

Het rijksmonumentale kloostercomplex ‘Huize de Berg’ in Heerlen krijgt een nieuwe functie. Het complex is in de loop der jaren uitgebreid met enkele vleugels en een kapel. Sinds 1975 huisvest Huize de Berg een klooster voor nonnen met een verpleegafdeling.

Huize de Berg werd in 1897 in opdracht van de congregatie Kleine Zusters van de Heilige Joseph – destijds een van de grootste zorginstellingen van Nederland – als sanatorium gebouwd naar een ontwerp van architect A. van Beers.

Door de terugloop van het aantal inwonende zusters (nu 30) is er ruimte voor nieuwe functies. De nieuwe functies zijn in lijn met de oorsprong van het klooster en de leus van de congregatie: ‘Helpen waar niemand helpt’. De zuid-/oostvleugel krijgt een zorgfunctie in samenwerking met zorgaanbieder Philadelphia, de noordvleugel wordt ingericht voor vluchtelingenopvang. Daarmee blijft de cultuurhistorische waarde als unieke weerspiegeling van de geestelijke en typologische ontwikkeling in stand.

Vanwege de architectuurhistorische waarde van het complex hebben we de bouwkundige schil zoveel mogelijk behouden en het nieuwe ontwerp zorgvuldig afgestemd op de bestaande context.

Omdat de nieuwe functie nauw aansluit bij de oorspronkelijke, kan de hoofdstructuur in stand blijven. Een belangrijke uitdaging is het brandveilig maken van het monument, zonder de bouwkundige schil aan te tasten. In nauwe samenwerking met de brandadviseurs van GBB Maastricht en de veiligheidsregio van de gemeente Heerlen kunnen we het klooster aanpassen aan de huidige brandveiligheidseisen, terwijl de historische waarde van het complex behouden blijft.

nieuwsoverzicht