Aan de rand van het Veluwse dorp Epe staat middelbare school RSG N.O.-Veluwe. Gevels zijn verschillend, een centrale ingang ontbreekt en bezoekers raken de weg kwijt. Sec.architecten bedacht het ontwerp om van het gebouw weer een modern geheel te maken.
De nieuwe entree vormt het hart van het winnende ontwerp. Het grenst aan het grote sportveld van de school en heet ‘de brink’. Buiten en binnen lopen hier op een natuurlijke manier in elkaar over: de houten luifel vormt zich om de oude bomen heen, in de multifunctionele hal staan grote planten en de voormalige patio wordt een groen plein.
De vernieuwde indeling sluit aan bij de onderwijsvisie van de school. Beneden bevinden zich leerwerkplaatsen, waar leerlingen in onder meer een techlab, muziekstudio en kunstatelier praktijkopdrachten kunnen uitvoeren. Boven is het ‘theoriedomein’ met een mediatheek, moderne klaslokalen en diverse leerpleinen. Door het open karakter van de brink en het groene plein staan al deze ruimtes met elkaar in contact.
In het ontwerp voeren inspiratie en verbinding de boventoon. Om deze thema’s te versterken, hebben we op de brink een podium toegevoegd. Dit podium vormt dé centrale ontmoetingsplek in het gebouw. Het kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld sportlessen, presentaties, voorstellingen, feesten en ouderavonden.
Bij de uitwerking van het ontwerp hanteerden we de uitgangspunten van bouwbiologie. Er is daardoor voor natuurlijke materialen gekozen: boven de brink en het groene plein komt een dak van hout en de gevels worden met ecologische producten geïsoleerd en afgewerkt. Bij een aantal gevels blijft de bestaande uitstraling behouden. Door daar planten, struiken en nestkasten tegenaan te plaatsen, investeren we in meer biodiversiteit.
Bij deze metamorfose zijn wij verantwoordelijk voor zowel het exterieur als het interieur. Voor de signing schakelen we Sec.ontwerpers in en voor het lichtontwerp Studio Annette Huijsman. Bij alles wat we doen, kijken we hoe we bestaande producten en materialen op een duurzame manier kunnen blijven gebruiken. De verbouwing wordt begeleid door Kreator Groep en is op Instragram te volgen via #ikbouwmee.
Het ontwerp voor RSG N.O.-Veluwe maakten we met de uitgangspunten van bouwbiologie. In het vervolgartikel over RSG N.O.-Veluwe lees je hierover meer.