Vergunning verleend voor slimme inbreiding in Deventer

17-07-2024

Samen met Bouwbedrijf van Pijkeren hebben we een ontwerp gemaakt voor een nieuwe woonlocatie midden in Deventer. Om de locatie er aan alle kanten mooi uit te laten zien, kozen we voor rug-aan-rug-woningen, de jaren-dertig-stijl en veel groen.

Aan de Murmelliusstraat in Deventer, midden in een woonwijk en naast de spoorlijn, staat een oude sportschool. Een paar jaar geleden kocht Bouwbedrijf van Pijkeren uit Dalfsen de locatie om er een woongebouw te ontwikkelen. Dat bleek een uitdaging te zijn; vanwege de centrale ligging moest het gebouw er van alle kanten mooi uit komen te zien. Sec.architecten bedacht een slimme oplossing.

We maakten een ontwerp voor acht rug-aan-rug-woningen. Dit betekent dat de woningen in het midden van de kavel met hun ‘ruggen’ tegen elkaar staan en er een minimale geveloppervlakte is. Deze energetisch gunstige positionering zorgt voor een goede isolatie én een groene uitstraling. Rondom de woningen liggen verhoogde terrassen met vaste bloembakken. Door dit te combineren met sedumdaken, nestkasten aan de gevels en streekeigen planten bij de parkeerplaats past het geheel op een natuurlijke manier bij de omgeving.

De rug-aan-rug-woningen grenzen aan een jaren-dertig-wijk. De bouwstijl uit deze tijd komt terug in onder meer de ramen, de kleuren, het gedetailleerde metselwerk en de gelaagdheid van het woongebouw. De terugspringende bovenverdieping versterkt het groene karakter: er ontstaat ruimte voor balkons met ingebouwde plantenbakken en de bomen langs de spoorlijn blijven goed zichtbaar. Door een dove gevel en geluidsschermen toe te passen, hebben bewoners geen last van langsrijdende treinen. De entree naar de voordeuren loopt tussen de terrassen door, waar zich ook de bergingen bevinden.

Binnen wordt het licht van buiten optimaal benut. De leefruimte grenst aan een grote pui en bestaat uit een zithoek en een keuken. Boven bevinden zich in totaal vier kamers, waarvan twee met balkon. De functionele ruimtes, zoals de badkamer, het toilet en het trappenhuis, hebben minder daglicht nodig en zitten aan de ‘rugkant’. Omdat de woningen over veel slaap- en werkkamers beschikken, zijn ze interessant voor een brede doelgroep. Tegelijkertijd is het niet mogelijk om uit te bouwen, wat op termijn voor doorstroming zorgt.

Omdat de woningen midden in een woonwijk komen te staan, hadden we bij dit ontwerp te maken met omwonenden. Het ontwerp is in samenwerking met hen en met de gemeente Deventer tot stand gekomen. In goed overleg bedachten we een passende oplossing. Inmiddels is de vergunning verleend, wat betekent dat Bouwbedrijf van Pijkeren de woningen kan gaan realiseren. De bouw start in de zomer van 2024.

nieuwsoverzicht