De gemeente Deventer heeft de vergunning verleend om het middeleeuws Rijksmonument te verbouwen. Sec.architecten heeft een ontwerp gemaakt voor het aanbrengen van vier woningen op de twee onbenutte gebouwlagen.
Het pand aan de Lange Bisschopsstraat 40 te Deventer kent een rijke bouwgeschiedenis. Het oorspronkelijke pand dateert uit de 14e eeuw en had destijds een langsspantconstructie op een lager gelegen verdieping. Waarschijnlijk is het pand eind 15e eeuw verbouwd waarbij de 14e eeuwse balken van de langsspantconstructie zijn hergebruikt. De kapconstructie bestaat uit 2 boven elkaar geplaatste dekbalkgebinten. De middeleeuwse dak- en vloerbalkconstructies en de kelder zijn van hoge monumentale waarde. Bouwhistoricus Wijnand Bloemink heeft hiervoor het onderzoek verricht.
Aanvankelijk was het pand een woonhuis, vervolgens is het als bakkerij gebruikt en momenteel is op de begane grond en 1e verdieping een lunchroom gevestigd. De 2e verdieping en zolder met vliering staan leeg, wat uiteraard jammer is voor dit bijzondere, karakteristieke pand. Bouwbedrijf Van Pijkeren uit Dalfsen heeft Sec.architecten gevraagd om een ontwerp te maken voor nieuwe woonindelingen voor de leegstaande bouwlagen, uiteraard met respect voor de monumentale waarden die het pand bezit. Dit ontwerponderzoek heeft geresulteerd in een plan waarbij 4 appartementen gerealiseerd worden waarvan 2 op de verdieping en 2 onder de kap. Een deel van de vliering zal verwijderd worden zodat een vide ontstaat waardoor voldoende daglicht binnenkomt en de hele kapconstructie in het zicht is. De kap wordt aan de buitenzijde geisoleerd waardoor de prachtige middeleeuwse kapconstructie onaangetast in het zicht blijft.
Dit complexe middeleeuwse monumentale bouwwerk is door Sec.architecten middels een 3D scan (een zgn. pointcloud) uitgewerkt tot een 3D model waaruit alle bouwtekeningen gegenereerd worden.